• MX news by the fans

  • Motocross Belgie

  • GP Namur

  • BK Kester

  • Valkenswaard

Kester 2014: Clash of the Titans.

SAM_1901

 
Aanstaande zondag 29 juni 2014 wordt de 3e proef voor de Belgian Masters of Moto X verreden op de legendarische Kesterheide in het Vlaamsbrabantse Kester (Gooik). De weergoden zijn de organisatoren ditmaal eens goedgezind en dat liet zich al merken in de voorverkoop (die ondertussen beëindigd is).

Het parcours heeft een paar kleine wijzigingen ondergaan. Zo wordt er in het bos niet tot helemaal boven gereden maar draait men 2x halverwege naar links, waardoor de totale lengte van de omloop een kleine 100m korter wordt. 
 
Bij de Inters Open wordt het een titanenstrijd met een hoofdrol voor onze landgenoten Jeremy van Horebeek, Kevin Strijbos, Ken de Dycker, Steve Ramon en Frans kampioen 2014 Damon Graulus. Ze krijgen DE tegenstander der tegenstanders op hun
(ontbijt-, lunch- en supper-)bord: Jeffrey Herlings. Die wordt nog vergezeld door landgenoot en kersvers Nederlands kampioen MX1 Marc de Reuver. Uiteraard komen nog meer toppers naar de Kesterheide, hoewel die lijst iedere week andere namen opleverde door de recente blessure-epidemie onder de toppiloten. Uit Engeland komt Gordon Crockard en de blauwe TM met aan het stuur Davide Guarnieri maakt de lange tocht over de Alpen. Met Romain Febvre is er nog een pur sang vechtjas aangetrokken en ook Petar Petrov staat niet bekend als iemand die enkel voor de startpremie komt! Snelstarter José Butron is in laatste instantie aangetrokken als vervanger voor Tanel Leok. Allen zullen uitkomen op een 350cc zodat de MX1 en MX2-piloten strijden met gelijke wapens. Voor velen is dit de enige keer dat ze dit kunnen / mogen. Frossard bevoorbeeld kreeg geen toestemming van Kawasaki.

Op de persconferentie van AMC Dworp rees het vermoeden dat verschillende piloten de voorbije winter een cursus psychologie volgden. Antonio Cairoli was en is hier nog steeds een meester in (denk maar aan vorig seizoen: op woensdag een foto van een dubbeldikke pols waardoor de tegenstanders hoop kregen en zondag de GP winnen met overmacht). We vermoeden dat Jeremy van Horebeek geslaagd is met grote onderscheiding want ondanks zijn "I don't care" houding wil hij de Belgische nationale titel naast de Italiaanse trui aan zijn trofeeëngordel gespen. Een overwinning bij de Inters Open in Kester mist sowieso ook nog op zijn palmares...
Trouwens een anekdote uit de goede oude tijd: Eric Geboers, professor cum laude in tactische oorlogsvoering, kwam ooit naar Kester met 1 doel voor ogen: 500cc concurrent Dave Thorpe (die Kester al gewonnen had de jaren daarvoor) van het kastje naar de muur rijden. Hij wist dat Thorpe mentaal niet zo sterk was en door hem op grote achterstand te rijden wou Geboers laten zien dat hij in bloedvorm was. Na de wedstrijd in Kester stond immers de thuis-GP van Thorpe in Hawkstone Park op de kalender. De letterlijke woorden van Geboers waren: "Ik zal hem eens laten zien wie ik ben". Het plannetje lukte en Geboers won Kester én de GP van Engeland. Thorpe werd dat jaar wel wereldkampioen 500cc.
 
Wie zeker gemist zal worden is Joël Roelants. Deze voormalige winnaar in Kester bij de Inters MX2 had zeker een rol van betekenis gespeeld en zal node gemist worden. Stay Strong Joël.
 
Naast de strijd OP het circuit is er ook nog de strijd OM het circuit. De fundamentalisten van Natuurpunt, eigenaars van een deel van de Kesterheide (met onze centen aangekocht nota bene), staan ondertussen lijnrecht tegenover het bestuur van AMC Dworp en burgemeester / Vlaams parlementslid Michel Doomst. De standpunten staan haaks op elkaar en dialoog is er niet meer. Het antwoord op de vraag of dit de voorlaatste keer is dat er op de Kesterheide gecrosst zal worden is dan ook (on)voorspelbaar...
 
Red de Motorcross verzorgt een exclusief interview van Jeremy van Horebeek wat de hele week op Sport40 zal uitgezonden worden. The Jerre zal de items die hij schenkt voor de veiling eind dit jaar (integrale opbrengst voor het 3e Motorcross CO2-bos) tonen en toelichten waarom hij dit doet. 
 
Foto 1: Het startveld 
 
Foto 2 en 3: het parcours waar zovele beklijvende duels op zijn uitgevochten (en hopelijk nog vele zullen volgen!)
 
Foto 4 en 5: de VIP-tent wordt geleverd, opgebouwd en afgebroken door een oude bekende!
 
foto 6: Kijk, de eerste drankstandjes groeien al!
SAM_1901
SAM_1902
SAM_1903
SAM_1904
SAM_1905
SAM_1906
bron : Guy Dick