• MX news by the fans

  • Motocross Belgie

  • GP Namur

  • BK Kester

  • Valkenswaard

Beeld_1_Red_Bull_Knock_Out

STEVE RAMON LEIDT BELGISCHE DELEGATIE RED BULL KNOCK OUT

 

Op zaterdag 28 en zondag 29 november is het fameuze strand van Scheveningen opnieuw het decor voor de grootste en zwaarste strandrace ter wereld. 

 

Honderden motorcrossers en endurorijders gaan in de Haagse badplaats het genadeloze gevecht aan met wind, zee en strand. T.o.v. de laatste editie – in 2008 – werd het aantal ‘open’ startplaatsen en wedstrijddagen verdubbeld. Meer rijders dan ooit krijgen de kans om zich te meten met de wereldtop. Om de RED BULL KNOCK OUT te kunnen finishen, hebben de deelnemers lef, uithoudingsvermogen en pure snelheid nodig. De beachrace is loodzwaar door het zachte, diepe zand, de lengte van de wedstrijd en de opkomende vloedlijn. Welke motorcrossers blijven overeind en halen de finish? 

 

Van Belgische zijde behoort ex-wereldkampioen motorcross Steve Ramon alvast tot de favorieten. De Jabbekenaar won in 2008 de RED BULL KNOCK OUT voor Arnaud Demeester (FR) en Johan Boonen, een andere landgenoot die er ook deze editie bij is. Ramon deelde toen zijn race goed in en kon profiteren van pech van de Nederlanders Erik Eggens en Marc de Reuver.

 

Staan ook op de deelnemerslijst: Jurgen van den Goorbergh, Milko Potisek, Yentel Martens, Marc de Reuver, Nathan Watson, David Knight,…


 

Alle deelnemers en praktische info via www.redbull.be/knockout

RED BULL KNOCK OUT 2015

 

MINI-INTERVIEW STEVE RAMON

 

Steve Ramon heeft Red Bull Knock Out hoog op zijn verlanglijstje staan

 

Kop

 

"Na de race ben je echt knock-out"

 

Streamer / Quote

 

"De naam Knock Out is perfect gekozen. Ik spreek uit ervaring. In 2008 zat ik het laatste half uur te sterven op mijn motor." Aan het woord is Steve Ramon. De 35-jarige Jabbekenaar - tweevoudig wereldkampioen motorcross - won de vorige editie in 2008 en start zondag opnieuw als één van de topfavorieten in de Red Bull Knock Out op het strand van Scheveningen.

 

Bodytekst

 

We zullen even De Slimste Mens Ter Wereld spelen. Aan welke vijf woorden denk jij bij Red Bull Knock Out?

Ramon: "Spektakel. Strand. Afzien. Tegelijkertijd amusement. En Scheveningen natuurlijk. Goed voor 100 punten, niet? (lacht)."

 

Ze verwachten  150.000 toeschouwers. Wat doet dat met een rijder?

Ramon: "Het blijft me verbazen hoe populair de strandraces zijn. Hoewel, het is een groot spektakel. Mens en machine tegen de natuur. Dat trekt mensen aan. In mijn WK-carrière als motorcrosser heb ik nooit voor zo'n massa gereden. Het geeft toch wel een kick. Al heb je tijdens de race geen tijd om daar op te letten. Dan is het vooral focussen én overleven."

 

Ben je na zo'n race daadwerkelijk knock-out?

Ramon: "Absoluut. De Red Bull Knock Out is een héél zware wedstrijd. Dat heb ik in 2007 en 2008 aan den lijve ondervonden. Vooral 2008 was extreem. Ik had het laatste half uur van de race krampen, zat toen echt te sterven op mijn motor. De naam Knock Out is dus helemaal op zijn plaats. Wie niet goed voorbereid is, maakt geen kans."

 

Kan je een uur lang in het rood gaan?

Ramon: "Goh, het ligt eraan hoe fysiek sterk je bent. Ik probeer mijn race vooral goed in te delen. Natuurlijk hangt dat ook af van je concurrenten. Als die meteen vol aan de bak gaan, heb je geen keuze. Dan moet je aanpikken."

 

Jij bent afgetraind, goed voorbereid. Hoe zwaar moet het dan voor de amateur zijn?

Ramon: "Heel zwaar. Ik heb enorm veel respect voor die mensen. Doe het hen maar na in het diepe zand. Maar ze willen die belevenis gewoon eens meemaken. Als ik hen toch een tip mag meegeven: begin niet te zot aan je race! Doseer."

 

Wat is het moeilijkste aan een beachrace? Techniek, uithouding, tactiek...?

Ramon: "Een combinatie van allerlei factoren. Het weer kan ook een heel grote rol spelen. Stel dat het zondag berekoud is en sneeuwt. Dat maakt het alleen maar nóg zwaarder. De trage rijders kunnen ook roet in het eten gooien. Je moet tijdens het dubbelen heel geconcentreerd blijven. Je kan daar veel tijd winnen, maar ook verliezen. Of erger nog: mee tegen de grond gaan."

 

Hoe kan je het verschil maken?

Ramon: "Hoe je het ook draait of keer, het is het een 'survival of the fittest'. Op het einde blijft de sterkste over."

 

Heb je een bepaald ritueel vlak voor de start?

Ramon: "Ik trek altijd eerst mijn linkerhandschoen aan, daarna pas de rechtse. Dat is niet echt bijgeloof, eerder routine."

 

Wie zijn je grootste concurrenten?

Ramon: "Marc de Reuver. Die wil schitteren voor eigen volk. Daarnaast is het ook oppassen voor Adrien Van Beveren, Camille Chapelière en Yentel Martens. We zijn aan elkaar gewaagd. Dat kan dus een pittige strijd worden. Maar mijn doel is duidelijk: ik wil de Red Bull Knock Out een tweede keer winnen."